Μαγειρική

Υλικά
  • 300 γρ. αμπελόφυλλα
  • 600 γρ. κρεμμυδάκια (φρέσκα)
  • 1 Φλ. λάδι
  • 1 Φλ. ρύζι
  • 1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
    Σοτάρουμε για 4 λεπτά τα κρεμμυδάκια με το μισό λάδι.
    Μετά από λίγο προσθέτουμε το ρύζι, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό και τέλος τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το χυμό λεμονιού.
    Βράζουμε το μείγμα για 4-5 λεπτά.
    Τυλίγουμε κάθε φύλλο με μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα.
    Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κυκλικά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο.
    Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και 2
    φλυτζάνια νερό.
    Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πιουν το νερό και να βράσει το ρύζι.
    Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια.



                                Σιμιγδαλένιος χαλβάς

    Υλικά
    • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    • 120 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
    • 400 γρ. νερό
    • 150 γρ. αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα
    • 200 γρ. ζάχαρη 
    • κανέλα σε σκόνη (για πασπάλισμα)
    Διαδικασία:
    Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το λάδι και τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα για 30 - 40 λεπτά. Το αργό καβούρδισμα είναι που κάνει το χαλβά λευκό.
    Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη και αδειάζουμε το σιρόπι πάνω από το καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου σωθεί το νερό και το μείγμα γίνει σφιχτό. Μοιράζουμε το χαλβά σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια, τον αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

    Αφράτη, λαχταριστή τυρόπιτα σε 2 κινήσεις
    Υλικά
    200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    250γρ. φέτα θρυμματισμένη
    1 μεγάλο αυγό
    1/2 κουταλιά βούτυρο
    200γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
    100γρ. γάλα με 1,5% λιπαρά
    πιπέρι
    1 πρέζα μοσχοκάρυδο

    Εκτέλεση
    1. Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ανοίγετε μια τρύπα στη μέση και σιγά-σιγά προσθέτετε μέσα της όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας απαλά, σαν να διπλώνετε το μείγμα. Τελειώνετε με μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
    2. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ που προηγουμένως έχει λαδώσει καλά και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C μέχρι η πίτα να φουσκώσει και να ροδίσει.

    Πηγή: http://www.queen.gr/MAGEIRIKH/THS-TEMPELAS/item/33650-afrati-lahtaristi-tyropita-se-2-kiniseis#ixzz2YLmVNZr5





    Υλικά:
    • 1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
    • 4 αυγά
    • 2 βανίλιες
    • 4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
    • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
    • 1 φλυτζάνι γάλα
    Εκτέλεση:

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

    Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα κέικ.

    Βάζετε σε ένα μπωλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει.

    Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.

    Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

    Προσθέτετε στο βούτυρο ένα ένα τα αυγά χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς.

    Προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.

    Χτυπάτε ώσπου να γίνει το μείγμα λείο.

    Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα ομοιόμορφα.

    Ψήνετε για μια ώρα περίπου.


    Μαγειρική

    Στο blog εκτός από πνευματικά πράγματα θα έχουμε ενα μεγάλο εύρος θεμάτων ...μέσα σε αυτα είναι και η μαγειρική ..





    Τι χρειαζόμαστε:

    • Μισό πακέτο κριθαράκι
    • 3 κολοκυθάκια
    • Μιση κόκκινη πιπεριά
    • Μίση κίτρινη πιπερια
    • 1 ξερό κρεμμύδι
    • 2 φρέσκα κρεμμυδια
    • 1 σφηνοπότηρο ούζο
    • λιγος μαϊντανος ψιλοκομμένος
    • λίγα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 1 μεγάλο καρότο'
    • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουταλια πελτέ τομάτας
    • 1 μεγάλη φρέσκια τομάτα κομμένη σε καρέ κυβάκια
    • 1 πρέζα κανέλα

    Πώς το κάνουμε:

    1. Τσιγαρίζουμε το λάδι με το φρέσκο κρεμμύδι και τις πιπεριές.
    2. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το καρότο τα ψιλο-τσιγαρίζουμε και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε την τομάτα και τον πελτε και φέρνουμε μια στροφή. Ριχνουμε αλάτι, πιπερι και κανέλα, προσθέτουμε και νερο και βράζουμε μεχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Το ζουμί μας πρέπει να είναι αρκετό και ψιλοχυλομένο.
    3. Μετά παίρνουμε ένα πυρεξάκι και αναποδογυρίζουμε ό,τι είναι στην κατσαρόλα εκει μέσα. Προσθέτουμε το σκόρδο, βασιλικό, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανο και βάζουμε στον φούρνο μέχρι να αρχίζει να χοχλάζει...
    4. Τοτε ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι μας αφήνουμε για 7 λεπτά και κλείνουμε τον φούρνο.
    5. Προσοχή μην σας ρουφήξει το ζουμακι...να ειναι ενα ωραιο χυλοτό ζουμάκι.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Εαν δεν σερβίρετε αμέσως και σας έχει ρουφήξει όλο το ζουμι και σας εχει στεγνώσει, βράστε λίγο νεράκι, πριν σερβίρετε ανακατέψτε καλά και σερβίρετε (γενικότερα αυτο το κολπάκι είναι ιδανικό για ρυζότο και για ότι έχει να κάνει με κριθαράκι).

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου